Patrimoni històric

sant pere de rodes.jpg

Sant Pere de Rodes

El Monestir de Sant Pere de Rodes s’aixeca en un dels cims de la Serra de Rodes, una cadena a primera línia de mar al nord de l’Alt Empordà. És un dels nombrosos testimonis de l’arquitectura romànica catalana, però potser és un dels més sofisticats arquitectònicament.

Des de Portbou, 40 minuts en cotxe.

castell de verdera.jpg

Castell de Verdera

Vora el Monestir de Sant Pere de Rodes, una primera construcció apareix esmentada  el 904 com a "castrum quod dicunt Verdaria". L'any 1283 el comte Ponç Hug d'Empordà hi ordena la construcció d'un castell. El castell de Verdera estava sota les mans dels comtes d'Empúries, amb nombroses discòrdies amb l'abadia de Sant Pere.

Des de Portbou, 40 minuts en cotxe.

catedral_de_castelló.jpg

Catedral de Castelló d'Empúries

La basílica de Santa Maria de Castelló és una imponent església gòtica situada a l'antic cap i casal del Comptat d'Empúries. Per les seves dimensions esdevé un dels temples més destacats de les comarques nord-orientals. Fou construida damunt d'una antiga església romànica de la qual en queden vestigis.

Des de Portbou, 36 minuts en cotxe.

maternitat d'elna.jpg

La Maternitat d'Elna

La Maternitat d'Elna va ser una iniciativa impulsada per la infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz amb l'objectiu d'acollir les dones embarassades refugiades de la Guerra Civil Espanyola.

Des de Portbou, 50 minuts en cotxe.

Catedral-Elna-e1492428359460.jpg

Catedral d'Elna

La catedral de Santa Eulàlia i Santa Júlia d'Elna és un temple romànic construït entre els segles XI i XIII amb alguns elements gòtics i un impressionant claustre. En el seu moment d'esplendor va ser la seu del bisbat d'Elna.

Des de Portbou, 50 minuts en cotxe.

rosselló2.jpg

Palau dels Reis de Mallorca

Aquest edifici va ser la residència del rei Jaume III, al segle XIII, quan Perpinyà era la capital del Regne de Mallorca. En morir, el Regne de Mallorca es reincorporà a la Corona d'Aragó, revertint la partició que havia fet el seu avi, Jaume I, el Conqueridor.

Des de Portbou, 1 hora en cotxe.

castillo-de-Salses.jpg

Castell de Salses

El Castell de Salses és la fortalesa més septentrional dels Països Catalans. La primera construcció és del segle XI però l'actual fou construïda el segle XVI per tal d'intentar resistir els embats de l'exèrcit francès.

Des de Portbou, 1 hora i 45 minuts en cotxe.

plato-rentit-rent-it-24132.jpg

Empúries

El jaciment arqueològic d'Empúries ha estat determinant per donar respostes als dubtes sobre la nostra història. Un llegat de respostes encara viu, ja que no se n'ha excavat, ni de bon tros, tota la delimitació, Empúries és un regal de la història.

55 minuts en cotxe, des de Portbou.

peratallada.jpg

Peratallada

Peratallada forma un conjunt històric medieval de gran interès. Sobretot perquè permet al visitant, passejar per carrers i places com si ho fes fa vuit-cents anys. El conjunt arquitectònic ha restat immutable al llarg del temps.

1 hora i 5 minuts en cotxe, des de Portbou.

ciudadella roses.jpg

Ciutadella de Roses

La Ciutadella és un bé Cultural d'Interès Nacional i jaciment arqueològic en continua investigació on es pot gaudir d'un complet itinerari senyalitzat i conèixer les diferents ocupacions històriques del lloc a través de les restes conservades, del s. IV a.c., data de la fundació de la colònia grega de Rhode, fins al s. XX.

35 minuts en cotxe, des de Portbou.

monasterio-sant-quirze-de-colera.jpg

Sant Quirze de Colera

Sant Quirze de Colera és una magnífica abadia benedictina amb elements romànics i preromànics, iniciada el segle X. El conjunt està format per una basílica, un claustre, algun antic habitatge i restes d'una muralla.

40 minuts en cotxe, des de Portbou.

_edited.jpg

Castell de Quermançó

Quermançó és una fortificació encinglerada situada a l'actual terme de Vilajuïga, a un parell de quilòmetres del poble. La primera construcció data del segle X i en temps de Pons I d'Empúries era custodi de l'arxiu diplomàtic del comtat.

15 minuts en tren i 20 a peu des de Portbou o 25 minuts en cotxe des de Portbou.

santa maria portbou.jpg

Santa Maria de Portbou

Església neogòtica edificada per la pròpia companyia del ferrocarril a partir de 1878, en el moment que es plantejava -i s'acompliria- un segle de futur a l'entorn del tren i el seu món de negocis i serveis.

5 minuts a peu des de l'hostal.

estacio-tren-Portbou_2421367964_70634433

Estació de ferrocarril de Portbou

Es tracta d'una impressionant construcció que només s'entén en el context d'una frenètica activitat transfronterera durant gairebé un segle. La inauguració de l'estació, l'any 1878, i la seva reconstrucció amb l'aspecte actual, l'any 1929, van suposar un canvi definitiu en els atzars de Portbou.

5 minuts a peu des de l'hostal

ullastret.jpg

Ciutat ibèrica d'Ullastret

La ciutat ibèrica d'Ullastret és l’assentament iber més gran descobert fins ara a Catalunya. Flanquejada per imponents muralles, exercia com a capital de tot el territori indiketa, del qual n’explotava agricultura, ramaderia, mines i pedreres.

1 hora en cotxe des de Portbou.